Zimzelene rastline - pomembne za lep vrt pozimi

Zimzelene rastline - pomembne za lep vrt pozimi

Zimzelene rastline so nekako enakovredne in enako pomembne kot sol v juhi. So osnova za oblikovanje vrta, ki strukturirajo vrt, zato jih lahko uporabite kot podlago za nadaljnje oblikovanje. S pravilno razporejenimi zimzelenimi rastlinami in grmovjem ima vrt strukturo, ki vizualno zagotavlja mirnost - še posebej, če so rastline lepo urezane v obliko.

Ne pretiravajte

Če ste zdaj popolnoma motivirani in že krasite svoj vrt z zimzelenimi rastlinami, vas moramo malo upočasniti. Posaditi preveč zimzelenih rastlin ni dobro, ker naredijo vrt statičen. Dobro vodilo za zimzelene rastline je, da zasedajo približno 10% celotne zasaditve. Tako vrtu dajejo popolno kombinacijo strukturnih elementov in drugih barv in oblik, ki se spreminjajo z letnimi časi.

Katere zimzelene rastline?

Tu imate veliko izbiro, čeprav se vam na prvi pogled ne zdi tako. Na eni strani so klasični češnjev lovor, tisa in škarpine. Obstajajo tudi stebraste tise, magnolije, pa tudi rastline iz družine barberry, kot so. nandina ( sacred bamboo), ki svoje listje skozi vse leto prekriva v različnih barvah, vendar ga nikoli ne odloži.

Sarcococca humilis je alternativa pušpanu, ki se pogosto spopada z glivičnimi boleznimi in škodljivci.

Pomembno je tudi, da se listne strukture posameznih rastlin med seboj prilegajo. Preveč različnih struktur listja povzorči, da vrt ni harmoničen, preveč istega pa, da je dolgočasen. Prava količina in mešanica je tisto, zaradi česar je vrt tako privlačen.

Namerno uporabljajte barve

Čeprav imaj zimzelene rastline v imenu 'zeleno', mnoge od teh rastlin v resnici niso zelene - imajo zelo različno obarvane liste. Zgoraj omenjeni bambus je delno, odvisno od letnega časa, oranžen, Stachys byzantina pa je srebrno-zelena.

Rezalni učinek

Zimzelene rastline so pozimi tako močne in opazne, ker mnogi ljubitelji vrtov pozimi posekajo veje na drevesih. Zato zimzelene rastline toliko bolj pridejo do izraza.