Pravilno prezimovanje vrtnih rastlin in lončnic

Pravilno prezimovanje vrtnih rastlin in lončnic

Ko je zima enkrat za vogalom, mraz še prehitro pritisne. Dovolj je ena noč in zbudimo se v zaledenelo jutro. To pa je pravi šok za vrtne rastline in lončnice, saj jih je večina občutljiva na mraz. Najprej lahko opazite le srebrno-bele do sive konice listov, nato odmre cel list in v najslabšem primeru pa tudi cela rastlina. Rastline, ki niso pripravljene, pogosto ne preživijo prvega mraza v letu. Pred vami je nekaj nasvetov, kako to preprečiti.

Obleko toplo

Danes na mnogih vrtovih najdemo rastline, ki ne izvirajo iz našega okolja in našega podnebnega pasu. Rastline, ki se jim v domovini ni treba bati zmrzali na to seveda niso pripravljene. Naša odgovornost vrtnarja je zagotoviti, da tudi takšne rastline preživijo. Navsezadnje za odmrtje tujerodne rastline ni kriv mraz, ampak mi.

Enostaven način, da naše rastline zaščitimo pred zmrzaljo, je, da jih gosto obložimo - torej, da jih pred mrazom zaščitimo s tkaninami.

V ta namen lahko uprabite folijo, ki zelo dobro izolira, po drugi strani pa ne prepušča zraka. To pa povečuje tveganje za glivične okužbe. Rastline pa lahko ovijete tudi v juto, da zaščitite pred mrazom.

Zelo pomembno je tudi, da se rastline v loncih dobro posušijo. V nasprotnem primeru bo dno loncev, v katerih stojijo, zmrznilo. Lončke pa lahko postavite na plošče iz stiropora, ki zahvaljujoč odličnim izolacijskim lastnostim ščiti pred mrazom v tleh.

Sredstva za zaščito pred mrazom za vaš vrt - najdete jih tukaj

Zaščita pred vetrom

Toda mraz in mraz nista edina sovražnika našega vrta in lončnic. Veter je pogosto tudi problematičen, saj naredi mraz še bolj hladen. Če želite na terasi povečati možnosti za preživetje svojih mediteranskih rastlin, jih ne pozabite spraviti iz vetra. Seveda bi bilo najbolje, če bi rastline postavili v rastlinjak, preurejen v prezimovalno hišo (tako, da bi ga opremili s ščitnikom pred zmrzaljo, vendar na žalost to ni vedno na voljo). Druga možnost je, da so svetle garaže ali stopnišča čudovit kraj za preživljanje zime za južnjake.

Ne pozabite na zalivanje

Zalivanje je zelo pomembno tudi pozimi. Tudi rastline, odporne proti zmrzali, ki so popolnoma obrezane zaradi obrezovanja ali naravnega izpadanja listov, za življenje potrebujejo vodo.

Mnoge rastline pozimi ne zmrznejo, ampak umirajo od žeje. Tudi rastline, nastanjene v rastlinjakih ali pokrite z zaščitno folijo, potrebujejo vodo, saj jo ob svetlobi zimskega sonca veliko izhlapi. Bodite previdni in jih redno zalivajte.