Sedaj je idealen čas za sajenje spomladanskih čebulic in spravilo ostalih

Sedaj je idealen čas za sajenje spomladanskih čebulic in spravilo ostalih

Zdaj je čas, da v zemljo posadimo prave čebulice, ki nas bodo razveseljevale prihodnjo pomlad. Prijeten občutek je, ko vsaka sveže posajena čebulica vliva upanje za naslednjo pomlad. Poleg tega nestrpno pričakujemo, kdaj bo skrbno posajena čebulica pod vplivom spomladanskega sonca pogledala iz zemlje. Na drugi strani pa imamo čebulice rastlin, ki jih je treba odstraniti iz zemje. Tu je nekaj nasvetov, kako narediti prve cvetove še posebej lepe.

Ustvarjanje skupin

Večina spomladanskih cvetočih rastlinkizgleda najbolje, če se pojavijo v večjih skupinah. Najboljši učinek boste dosegli iz petih tulipanov in desetih krokusov. Po drugi strani bi morali narcise postaviti na trato posamično ali točkovno.

Dolgo cvetenje

Da bi spomladanske cvetoče rastline cvetele čim dlje, kar lahko storimo od februarja do maja / junija, je treba zgodaj cvetoče rastline (krokusi, snežnice, cvetovi spomladanskega vozla, majhni modri grozdni hijacinti) posaditi skupaj s spomladanskimi cvetovi, ki cvetijo kasneje. Marca bodo iz zemlje pogledale vrtne hijacinjte, rumene narcise, zgodnji tulipani ali modre zvezde. Bele narcise pogledajo iz zemlje že zgodaj aprila, nato pa jim sledijo cesarska krona in iris. Omenjene cvetlice lahko nato uporabite za ustvarjanje čudovitih kombinacij cvetov in barv. Bodisi v enotni barvi, v svetlo mešani rumeno-modro-rdeči, v klasični zeleno-beli ali v ljubko belo-roza. Za vašo domišljijo ni omejitev.

Ne shranjujte jih predolgo

Da bodo cvetovi spomladi izrasli iz zemlje, moramo poskrbeti tudi za to, da so čebulice nepoškodovane in jih ne hranimo predolgo. Najbolje je, da jih čim hitreje posadite v tla, ne čakajte predolgo. Krokuse in grozdne hijacinte lahko posadite zelo enostavno, tako da preprosto naredite luknjo v tleh in pritisnete čebulo noter. Hijacinte, narcise in tulipani so nekoliko bolj zahtevni. Najbolje je, da za njih uporabite lopatico in dodate nekaj ostružkov roga kot gnojilo.

Čebulice vzemite iz zemlje

V nasprotju s spomladanskimi čebulicami, ki so praktično odporne proti zmrzali, so številne druge cvetne čebulice zelo občutljive na zmrzal. Te cvetlične čebulice so na primer dalije, ki jih je potrebno odstraniti iz zemlje in hraniti na suhem.

Za to preprosto odrežite stebla in očistite gomolje. Najboljši način za prezimovanje čistih čebulic na klasičen način je v lesenih škatlah, ki so napolnjene s peskom. Lahko pa zimo preživijo v zračni, suhi kleti. Z zemlje je potrebno vzeti naslednje rastline:

  • dalije
  • frezije
  • gladiole
  • kana (Canna indica)
  • sprekelia
  • gomolje begonije

Pomlad bo kmalu tu, zato naj bo pisana in cvetoča.