Pripravite vrtna tla za novo sezono

Pripravite vrtna tla za novo sezono

Najboljša zelenjava prihaja iz lastnega vrta. Da je lahko letina razkošna je potrebno tla pripraviti. Več si lahko preberete tukaj.

Še vedno lahko dobite najboljšo kakovost hrane, če natančno veste, kje in kako se hrana prideluje - posledično dobite najboljšo kakovost hrane na lastnem vrtu.

Domače vrtnarjenje trenutno doživlja vzpon: visoke grede postajajo vse bolj priljubljene, urbano vrtnarjenje pa je postalo trend, ki ga ni mogoče več zanemariti. Poleg tega vse več staršev želi otrokom pokazati, od kod prihaja naša hrana, kako rastline rastejo ... Treba je omeniti tudi to, da je imeti svoj zelenjavni vrt pravi kos kakovosti življenja. Delo v njem vas lahko neizmerno umirja in žetev prinaša s seboj zadovoljujoče občutke in vse vrste dobrot.

Predstavljamo vam nekaj najpomembnejših nasvetov za pripravo vrta:

Zrahljajte tla

Sezona vrtnarjenja se res prične marca. Zdaj je čas, da sprejmemo prave ukrepe. Najprej je treba pripraviti tla. To pomeni, da za rahljanje zemlje uporabljamo kultivator. Ta zrači in podpira talne organizme in mikroorganizme med razvojem. Tako bomo kasneje sprostili več hranilnih snovi za naše rastline. Poleg tega rastline počasi rastejo v trdih tleh slabo tveganje za zamašitev pa je veliko.

Opomba: Razlog, zakaj je potrebno vrt pripraviti spomladi in ne pozno jeseni, je preprost. Organizmi v tleh so jeseni moteni, kar pogosto pomeni, da ne morejo preživeti zime. Velja še posebej za vrtove, ki jih prekopljemo. Bolje je, če jeseni gnojimo z zelenim gnojilom. To izboljša kakovost tal in jo obogati z dušikom. Mikroorganizmom to ustreza.

Odstranite plevel

Ko zemljo zrahljate, lahko odstranite vse plevele. V nasprotnem primeru plevel odvzame hranilne snovi in vodo zemlji iz naše zelenjave, kar pomeni, da se pridelek poslabša.

Gnojenje

Po rahljanju zemlje je najbolje gnojenje - najbolje z organskim gnojilom, to je s kompostom. Z umetnimi gnojili rastline naenkrat absorbirajo veliko število raztopljenih hranil. Čeprav to pospešuje rast, žal povečuje tudi dovzetnost za škodljivce in bolezni.

Organizmi v tleh imajo pogosto težave z umetnimi gnojili. Vpliv na okolje se povečuje tudi zato, ker odvečna hranila vstopajo v podtalnico.

Po drugi strani se pri kompostu ali drugih oblikah organskega gnojila mikroorganizmi in talni organizmi počasneje razgrajujejo kot umetna gnojila. Vsa hranila se redno uporabljajo, tako je zagotovljena stalna oskrba rastlin in ni kratkotrajne čezmerne oskrbe.

Preverite pH vrednost

Pomlad je tudi primeren čas za preverjanje pH vrednosti tal. Najboljša je nevtralna vrednost 7. Če je vrednost pod ali nad vrednostjo, to zmanjša naš zaslužek.

Pod 6,5 so tla kisla. Dodajanje apna ali bazaltna moka lahko pomaga.

Tla nad vrednostjo 7,5 so alkalna. Nato bi morali uporabiti šoto ali granitno moko.

Najbolje je, da še dodatno prejmete nasvet strokovnjaka, da bo vse potekalo brez težav.

----

V tem smislu: želimo vam lepo vrtnarsko sezono 2020 in obilno letino.