Rezano cvetje iz balkona

Rezano cvetje iz balkona

Kako spremeniti svoj balkon v cvetlični vrt za rezan cvet

1. Odvisno od položaja balkona

Ali lahko svoj balkon spremenite v barvito morje cvetja je odvisno predvsem od njegovega položaja. V bistvu: več sonca, več cvetja. Idealen je pogled na zahod ali vzhod. Če je balkon obrnjen proti jugu, morate veliko zalivati, vendar se lahko veselite obilnega cvetenja. Šele ko bo obrnjen proti severu, bo na balkonu res težko imeti svoj cvetlični vrt z rezanim cvetjem.

2. Pravi okrasni lonci

V bistvu so vsi lonci primerni za gojenje rezanega cvetja - če imajo na dnu luknje, skozi katere lahko odteče odvečna voda. Poleg tega naj bodo posode globoke približno 30 cm, da bo dovolj prostora za rast korenin. Ali boste za enak videz grede kombinirali več enakih loncev ali raje divjo mešanico različnih loncev in korit za hladen boho cvetlični vrt je povsem odvisno od vašega osebnega okusa.

3. Tako oblikujete cvetlični vrt za rezano cvetje

Pravilna zasnova je še posebej pomembna pri cvetličnem vrtu, saj morate imeti nato vse cvetove na dosegu roke. To seveda velja tudi za balkon in to morate upoštevati pri urejanju rastlin v rastlinske lonce in korita. Tako se vam ni potrebno pozneje naprezati.

4. Katere vrste cvetja rastejo na balkonu?

V bistvu lahko vse cvetje, ki je primerno za vrt, gojite v ustreznih lončkih, koritih in loncih na balkonu. Seveda pa obstajajo sorte, ki so primernejši za začetnike. Ti vključujejo tobak, črno kumino, kozmeje, cinije in plamenke. Za začetnike priporočamo predvsem te sorte. Sorte s precej občutljivo rastjo so primerne tudi za manjša okenska korita .

5. Pravi substrat za optimalno rast

Velika prednost vašega cvetličnega vrta na balkonu je, da lahko svojim cvetlicam ponudite optimalno zemljo. Najbolje je, da v lončke in korita položite tanko plast kamenčkov, preden jih napolnite z organsko zemljo za lončke. Na ta način lahko poleg drenažnih lukenj preprečite namakanje.

6. Gojenje v topli gredi ali direktna setev?

Ko je zunaj dovolj toplo, lahko posejana semena cvetja posejete naravnost v lonce, korita in posode. Nekatere sorte, kot sta zlati mak in modri glavinec, lahko na zelenico posejete neposredno od marca naprej. Drugi bi morali imeti prednost v zaprtih prostorih od marca in zasajene od maja. V bistvu priporočamo, da se najprej posejejo v lončke znotraj, saj imate tako največ možnosti za uspešno rast.

7. Kako vzdrževati cvetlični vrt za rezane cvetove na balkonu

Redno zalivanje, nekaj organskih gnojil in zadostna količina sonca so osnovne sestavine, da lahko cvetlični vrt uspeva na balkonu. In kar je najboljše: če redno odrežete cvetje za vazo, se čas cvetenja vaših cvetov običajno podaljša do prve zmrzali, saj bodo cvetovi še naprej tvorili nove cvetove, če jim onemogočate nastavitev za nova semena. Tako lahko uživate v čarobnem sijaju vašega cvetličnega vrta v zaprtih prostorih in na prostem.

Želimo vam veliko zabave s cvetličnim vrtom za rezano cvetje!