Semena trav za vaš vrt

Z Bloomlingom do popolne trate

Urejena, bujna zelena trata je prava lepota in figura vsakega vrta. Globoka zelena zdrave trate deluje neprimerljivo pomirjujoče in vas spomladi in poleti vabi k sprostitvi in uživanju.

Nakupovanje po kategorijah

Semena trav: 27 izdelkov

Filter

Vse cene vključujejo DDV.

Trata je površina, gosto pokrita s travo, ki nastane z rednim zalivanjem, gnojenjem in košnjo. Če bo površina manj negovana, se bodo na njej vse bolj naselile rože in plevel in trata se bo počasi razvila v travnik. To pomeni, da je redno vzdrževanje nujno za vzdrževanje trate.

Niso vse trate, katere poznamo enake:

Uporabna trata
Ta vrsta trate je verjetno najpogostejša. Znana je tudi pod izrazom univerzalna trava, zanjo pa je značilna visoka odpornost tekalne plasti, odlične regenerativne lastnosti in visok delež vrst trave, ki so zelo dobro zasidrane v tla. Prenese tudi vsakodnevni stres.

Senčna trata
Kot že ime pove, je ta trata namenjena senčnim predelom vrta. Sestavljena je iz posebnih vrst trav, ki za razliko od običajnih vrst uspevajo tudi v senci.

Okrasna trata
Predvsem okrasna trata mora izgledati dobro. Najdemo jo predvsem na reprezentativnih območjih in jo sestavljajo zelo drobnolistne sorte trav. Te ji dajejo čudovit enoten videz. Znamenita angleška trata je odličen primer okrasnih trat.

Katera trata je zame idealna?

V bistvu se postavlja vprašanje: uporabna trata ali okrasna trata? Katera trata je najboljša za vas, je odvisno od različnih dejavnikov. Uporabna trata je prva izbira za številne dejavnosti na prostem, še posebej, če naokoli tečejo otroci. Je trpežna in popolna mehka, a vzdržljiva površina za igro in zabavo. Po drugi strani, če je vaš vrt okrasni vrt, zasnovan iz estetskega vidika, je okrasna trata najboljša možnost. Vendar pa je vzdrževanje za to bistveno večje v primerjavi s komercialnimi tratami. Poleg tega jo, če je le mogoče, ne smemo hoditi po njej, saj bomo tako uničili drobne liste.

Kaj potrebujete za novo trato

Lepa trata se prične s pravo zemljo. Optimalna tla morajo biti ohlapna in imeti dobro zmogljivost za shranjevanje hranil in vode – na primer peščena ilovnata tla z vsebnostjo humusa. Idealen je tudi rahlo kisli pH med 5,5 in 6,5. Če pH vaše zemlje ni enak, priporočamo, da pred sajenje uporabite apno. pH vaše zemlje lahko enostavno ugotovite sami s posebnim testnim kompletom.

Za sončna mesta lahko uporabite običajna semena trate, za senčne lokacije pa uporabite posebne senčne trate. Te vrste trave uspevajo tudi pri manjši količini svetlobe.

Če imate vse pripravljeno, lahko pričnete takoj. Pred setvijo je priporočljivo zemljo globoko prekopati, odstraniti kamne in korenine ter po možnosti v zemljo vnesti sredstva za izboljšanje tal, kot je humus. Nato zemljo poravnate z grabljami in jo rahlo stisnite z nogami, če je rahla.

Pred setvijo trate previdno pograbite posebno gnojilo za trato v zemljo. Zdaj lahko seme posejete. Pomembno: Po setvi semena narahlo pograbite z grabljami, da jih veter ne bo odpihnil. Rahlo valjanje zemlje izboljša stik semena z zemljo in pomaga bolje absorbirati vlago.

V prvih treh do štirih tednih po setvi je za dobro kalitev in zdravo rast trate nujno redno zalivanje. Da se seme ne izsuši, morate posajeno površino zalivati večkrat na dan, odvisno od vremena. Ko trava doseže višino med 6 in 10 cm, je čas za prvo košnjo. Vedno pazite, da ne kosite trate globlje od 5 cm in po košnji ostanek odstranite.

Vaša trata bo vedno lepa

Seveda pa trata potrebuje tudi redno vzdrževanje, tako ostane zdrava in lepa. Upoštevati je potrebno predvsem naslednje točke:

Voda
Za lepo in zdravo trato je potrebno redno zalivanje. Kako pogosto je to potrebno, je odvisno predvsem od vremena. Dober način, da ugotovite ali je čas za zalivanje, je, da preizkusite naslednje: če na travniku ostane viden odtis, ko stopite nanj, trata potrebuje vodo. Pri zalivanju je treba seveda paziti tudi, da ne pretiravamo, saj lahko zaradi zalivanja pride do rjavih madežev na trati. V bistvu je bolje enkrat ali dvakrat na teden zalivati obilno kot vsak dan po malo.

Gnojenje
Z gnojenjem tal dodajate različna hranila, ki na različne načine vplivajo na presnovne procese v rastlinah. Za vzdrževanje rasti trate je potrebna redna oskrba s hranili. Intervali vnosa gnojila so odvisni od uporabljenega gnojila in načina uporabe trate. Vsekakor pa bi morali imeti vsaj enkrat spomladi in enkrat jeseni uporabiti dolgotrajno gnojilo. Za to priporočamo uporabo trosilnika, saj s tem preprečite preveliko odmerjanje gnojila in posledično izgorevanje trave.

Košnja
Redna košnja naredi trato še posebej gosto. Zagotavlja tudi optimalno razvejanost trave. Dobro negovano in temu primerno hitro rastočo trato je potrebno obrezati vsakih pet do sedem dni.

Vertikuliranje
Vertikuliranje spodbuja rast travnatih korenin in odstrani odmrlo slamo. Zato je tudi pomemben predpogoj za lepo in negovano trato.

Če kljub vsem vašim naporom na vaši trati obstajajo prazne vrzeli, jih lahko hitro in enostavno zaprete s presaditvijo trate.

Ob upoštevanju vseh točk ste torej na dobri poti do zdrave in močne rasti za vašo trato. Bloomling je vaš zanesljiv partner na poti do vaše sanjske trate in vam ponuja vse, kar potrebujete za setev in nego trate, od semen za trato in gnojil do namakalnih sistemov.